Uvařte si doma po kolumbijsku – 4 vynikající jednoduché recepty

Kolumbijská kuchyně je chutná, barevná a jednoduchá. Kolumbijci umí s pár základními ingrediencemi totiž vykouzlit fantastická jídla. Skvělé na tom je, že spousta jídel z této krásné země si můžete uvařit i u vás doma, protože se už dnes mnoho speciálních ingrediencí dá jednoduše sehnat i u nás.

Tyto recepty jsme s mým kolumbijským partnerem Carlosem vařili v živém vysílání na mém instagramovém profilu 14. 11. 2021. Na vysílání se můžete podívat níže a teď už si vyhrňte rukávy a jdeme na to!

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Rychlá snídaňová polévka CHANGUA [čangua]

Někteří Kolumbijci ji milují, jiní nenávidí. Mléčná snídaňová polévka changua vzbuzuje mnoho emocí, ale je to jednoduchý a rychlý způsob, jak se chutně nasnídat. U nás ve zvyku jíst polévky ke snídani nemáme, v Latinské Americe je to běžná záležitost. Latinos polévku „pijí“. V latinskoamerické španělštině se totiž říká tomar sopa, tedy pít polévku. Sloveso comer (jíst) se používá až u hlavního jídla, i když se polévka jí normálně lžící.

Co potřebujeme (2 porce):

1,5 hrnku mléka

1,5 hrnku vody

2 vejce

jarní cibulka nebo pórek

koriandr

sůl

několik plátků bílého chleba

Do hrnce dáme vařit vodu s mlékem, kouskem jarní cibulky a pár snítkami koriandru. Když směs vaří, rozklepneme do ní vejce a pět minut povaříme. Vedle na pánvi nebo v toustovači nasucho opečeme do křupava chleba. Na prkýnku si nakrájíme typické kolumbijské picado, kterým se zdobí každá polévka – velmi nadrobno nakrájíme 1:1 koriandr a bílou část jarních cibulek nebo pórku, promícháme.

Až je vejce uvařené podle našeho gusta, polévku osolíme a můžeme servírovat. Z hrnce vytáhneme kus cibulky a snítky koriandru. Do talířů vložíme nejprve opatrně vejce, zalejeme polévkou a navrch položíme opečený chleba a posypeme picadem. Delicioso! Vynikající!

Changua

Sudado de pollo [sudado de pojo] neboli dušené kuře

Kolumbijci umí skvěle vařit s pár základními surovinami, jako je třeba kuře a několik kousků zeleniny. Tenhle recept má mnoho obměn a můžete ho servírovat s rýží nebo bramborami. Tady je varianta mého partnera:

4 kuřecí stehna

2 zralá rajčata

1 menší cibule

1 stroužek česneku

1/2 červené papriky (lusku)

1 menší nastrouhaná mrkev

jarní cibulka, koriandr

sůl, olej

Nejprve dáme kuře do hrnce, zalejeme vodou, osolíme, přidáme několik snítek koriandru a kus jarní cibulky a uvaříme do měkka. Na pánvi na troše oleje zpěníme cibuli a nadrobno nakrájený česnek, přidáme nadrobno nakrájenou červenou papriku, nakrájená rajčata a nastrouhanou mrkev. Společně smažíme několik minut, až zelenina změkne. Zalejeme trochou vývaru z kuřete a necháme ho odpařit.

Do pánve vložíme kuřecí stehna, přikryjeme a několik minut společně podusíme. Hotovo!

Kolumbijci umí z několika základních ingrediencí vykouzlit fantastická jídla!

Kolumbijská rýže

Bílá rýže je v Kolumbii a potažmo i v dalších latinskoamerických zemí denním chlebem. Kolumbijci jsou schopní jíst rýži k snídani, obědu a večeři. Arroz blanco neboli bílá rýže je skutečně základní surovinou, která má vedle kukuřice a brambor svoje nezastupitelné místo mezi karbohydráty v kolumbijské kuchyni.

Rýže se v Kolumbii připravuje ve speciálních hrncích se silným dnem, kterým se říká olla arrocera [oja arrosera] neboli hrnec na rýži. Ideální rýže by se neměla lepit, ale zároveň by měla držet pohromadě tvar kopečku, do kterého se na talíř servíruje. Jak na to:

1 hrnek rýže

2 hrnky vody

cibule/pórek/jarní cibulka

olej, 1 lžička soli

Rýže se servíruje většinou ve formě kopečku, často se smaženými zralými banány na vaření, kterým se říká maduros.

Rýži propláchneme a dáme okapat. Hrnec se silným dnem necháme rozehřát. Nalejeme do něj trochu oleje a necháme zesklovatět nadrobno nakrájený kousek cibule, bílé části pórku nebo bílé části jarní cibulky. Přidáme rýži, promícháme a zalejeme necelými dvěma hrnky studené vody, zbytek vody si necháme na později. Osolíme a zamícháme.

Necháme plamen naplno a nezakryté přivedeme k varu. Když rýže vaří, stále nezakrýváme, nezeslabujeme plamen a nemícháme. Necháme zcela odpařit vodu a až poté zakryjeme a přendáme na nejmenší možný plamen. Takto rýži dovaříme a pořád ještě ji nemícháme a neodkrýváme. Po zhruba 10 minutách ji prohrábneme vidličkou a přidáme zbytek vody. Přiklopíme a dovaříme. Přidáním studené vody rýže během několika následujících minut ještě víc nabude.

Servírujeme kopečkovačem nebo jednoduše do malého hrníčku, který jsme předtím vypláchli studenou vodou, aby se rýže nelepila na stěny. Rýži z něj pak vyklopíme na talíř.

Smažená yuca [juka]

Podzemní hlíza yuca je u nás známá pod názvem maniok. Yucu u nás spíš známe jako pokojovou rostlinu, s ní tahle hlíza nemá nic společného. Je to další tradiční latinskoamerická potravina chuťově podobná bramborům. Je ale mnohem delší a větší. U nás se dá koupit na rohlik.cz nebo ve větších vietnamských obchodech. Kilo vás vyjde na 80-90 Kč.

Yuca má tvrdou hnědou slupku a uvnitř je bílá. Je potřeba ji uvařit, v syrovém stavu je jedovatá. Může se jíst jen vařená nebo se dále upravuje – smaží se, dělají se z ní placičky nebo i mouka a škrob.

Yucu je potřeba nejdřív oloupat. Rozpulte si hlízu na dva kusy a opatrně vsuňte nůž pod slupku a zvedněte ho. Takto postupně celou yucu oloupejte. Nakrájejte ji na špalíčky, vložte do osolené vody a uvařte do měkka. Pak stačí yucu vyjmout, rozpálit na pánvi olej a smažit dozlatova. Osolte až po vyndání z pánve.

Smažená yuca

K yuce je skvělé picado zmiňované už v receptu na polévce. Nadrobno nakrájejte koriandr, přidejte nadrobno nakrájenou bílou část pórku nebo jarní cibulky, dejte do misky a zalejte lžící vody a kapkou oleje. Osolte. Směsí přelijte yucové špalíčky. Smažená yucapicadem je delikatesa!

Yuca se jí jako příloha k masu nebo rybám stejně jako rýže nebo brambory. V Latinské Americe se přílohy často kombinují. Je možné jíst maso a rýži a kousek yucy.

Dezert – dulce de tomate de árbol

Tomate de árbol v překladu znamená „rajče ze stromu“. Je to ovoce, které je u nás známé jako tamarillo, nebo ho alespoň pod tímto názvem prodává rohlik.cz. Jinde jsem ho zatím nenašla. Jeden kousek stojí neuvěřitelných 35 Kč, v Latinské Americe jich za ty peníze seženete několik, ale tak to prostě s tropickým ovocem je.

Z tomate de árbol se připravuje lahodný džus – rajčátka oloupejte, nakrájejte, dejte do mixéru, zalejte vodou a přislaďte dle chuti (cukrem, panelou), plody jsou nakyslé. Rozmixujte a přeceďte, šťáva se pije, semínka se nejí.

Dá se z něj uvařit také skvělé dulce neboli sladkost. Do malého hrnečku dejte vařit vodu a přidejte celou skořici a panelu neboli sušenou třtinovou šťávu, která je skvělým přírodním nerafinovaným sladidlem. Na grizly.cz mají panelu přímo z Kolumbie. Vložte rozpůlená rajčátka a vařte do změknutí. Vyjměte skořici a servírujte půlky rajčátek do skleničky i se sladkým vývarem. V Kolumbii se tradičně do skleničky přidává i queso campesino neboli čerstvý sýr. Buen provecho neboli dobrou chuť!

Tomate de árbol

Doufám, že vám tyto recepty budou chutnat. Vyzkoušejte je a dejte mi vědět, jak se vám podařily!

Iva Raková
Mou vášní je cestování po vlastní ose v Latinské Americe. Jsem autorkou eBooku Jak zrealizovat vaši cestu snů do Latinské Ameriky . Baví mě praktickými radami a tipy inspirovat ostatní k tomu, aby překonali svoje obavy, vydali se na svou vysněnou cestu a prožili v těchto zemích nezapomenutelné momenty. Můj příběh si přečtěte tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.